До уваги фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої групи!

          Фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку першої групи за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року звільнені від сплати єдиного податку (крім випадків порушення такими платниками встановлених главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України умов застосування першої групи платників єдиного податку).

      Тобто, у вказаних періодах податкові органи не будуть здійснювати нарахування єдиного податку для зареєстрованих фізичних осіб – підприємців - платників єдиного податку першої групи

       При цьому ставки єдиного податку для першої групи платників єдиного податку, встановлені у порядку, визначеному п. 293.2 ст. 293 ПКУ, за такі періоди не застосовуються (п. 529 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

З 1 січня 2021 року діють нові рахунки для сплати коштів єдиного внеску

             З 01.01.2021 року вступили в дію нові небюджетні рахунки 3556, відкриті на ім'я територіальних органів Державної податкової служби України для сплати єдиного внеску.

                 Реквізити рахунків, відкритих за субрахунком 3556 «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску» відповідно до вимог стандарту ІВАN можна переглянути на сайті Головного управління ДПС у Чернігівській області в розділі «Бюджетні рахунки» за посиланням: https://ch.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/, або отримати, звернувшись до Центрів обслуговування платників при податкових інспекціях.

                Будьте уважні при заповненні відповідних реквізитів в платіжних дорученнях, зокрема, при заповненні поля призначення платежу.

                Адже це впливає на своєчасність та повноту зарахування сплачених сум на інтегровані картки платників та дозволяє уникнути неправомірного боргу та штрафних санкцій.

            Нагадуємо! З 01 січня 2021 року мінімальний розмір єдиного внеску на місяць становить 1320 грн: 6000 (розмір мін. зарплати) х 22 відс. = 1320 грн.

                                                       Запровадження єдиного рахунку для сплати податків

               З 1 січня 2021 року запроваджується єдиний рахунок для сплати податків. Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки.

              Перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001.

            Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

            Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

            Платники, які не подали Повідомлення за формою J/F 1307001, продовжують сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні/не бюджетні рахунки.

           Звертаємо увагу, що відмовитися від використання єдиного рахунку можна буде з 1 січня наступного календарного року.

  До уваги фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку

             З 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (1 320000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

           - реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

          - реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

          - реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

  До уваги фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої – третьої груп!

         З 1 січня 2021 року згідно з п.296.1 ст. 296 Податкового кодексу України для фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, передбачено ведення обліку у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

       Для фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, передбачено ведення обліку у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів та витрат.

       При цьому визначено, що облік доходів і витрат може вестися за власним рішенням платників єдиного податку в паперовому та/або електронному вигляді в довільній формі. Водночас зазначаємо, що за бажанням платники першої – третьої груп єдиного податку можуть продовжувати вести облік доходів у книгах за попередньо визначеними формами.

       Одночасно повідомляємо, що реєстрацію книг у контролюючих органах з 01.01.2021 на підставі внесених змін наказом Міністерства фінансів України від 26 листопада № 728 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 579», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України № 1240/35523 від 11 грудня 2020 року, скасовано.

                                           Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»   

                                                        Пресслужба Головного управління ДПС у Чернігівській області