В зв`язку з набуттям чинності Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 19.02.2021 № 338, затверджено порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасік, Порядок реєстрації пасік, Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

                      Реєстрація пасіки здійснюється за заявою власника пасіки або уповноваженої ним особи, в день звернення після видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки органом Держпродспоживслужби.      

             Власник пасіки заповнює заяву про видачу ветеринарно-санітарного паспорта, заповнює і підписує паспорт пасіки і додаток встановленого зразку. Подає ц ідокументи в письмовій чи електронній формі до територіального органу Держпродспоживслужби за місцем проживання або місцем знаходженя пасіки. Після отримання територіальним органом ДПСС заяви про видачу паспорта, вноситься інформація до Реєстру паспортів пасіки і здійснюється видача паспорта. Реєстр паспортів пасік розміщується на офіційному вебсайті компетентного органу. 

              У разі перевезення (кочівлі) пасіки на адміністративну територію іншого органу місцевого самоврядування власник пасіки інформує про це вказані органи самоврядування в письмовій формі чи засобами електронного зв`язку не пізніше двох календарних днів до початку перевезення.

                     Паспорт пасіки закупляє та заповнює власник пасіки. До нього вносяться відомості про всі ветеринарно-санітарні заходи, що проводяться на пасіці. Щорічний весняний облік пасік здійснюється до 15 травня поточного року.