Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців. У цей день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу – Велика Вітчизняна, яка забрала життя кожного п'ятого співвітчизника. День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи.

Цей день нагадує нам про всіх загиблих в боях, закатованих у фашистській неволі, померлих у тилу від голоду та поневірянь.

Ми сумуємо за всіма, хто ціною свого життя виконав святий обов'язок, захищаючи в ті суворі роки нашу Вітчизну.

Сьогодні, в рамках Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні, в місті Остер відбулися заходи із вшанування  пам’яті українців та їх подвигу, загиблих під час війни 1941-1945 років, в яких взяли участь керівництво громади, працівники установ та організацій, ветерани війни та жителі громади.

Схиливши голови в скорботі, присутні хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять земляків, які віддали своє життя за врятування рідного краю.

З промовою до присутніх звернувся Остерський міський голова Леонід Мисливець, який зазначив, що наш священний обов’язок – навіки зберегти пам’ять про тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні. 

Зі словами, сповненими болючими спогадами, також виступив голова ветеранської організації Віталій Нікітін.

Учасники заходу поклали квіти до Меморіалу на братській могилі воїнів-визволителів міста та Остерщини, які загинули у вересні 1943 року та до Братської могили громадян міста Остра та воїнів Радянської армії, розстріляних у 1941 році.