Відділом фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернігівській області протягом січня-червня поточного року здійснено 356 фактичних перевірок, охоплено 347 господарських об’єктів.

Загальна сума санкцій за фактами виявлених порушень склала 13,4 млн гривень. Зокрема, у сфері обігу пального - 11,5 млн грн, у сфері торгівлі алкоголем та тютюном - 1,8 млн гривень.

Під час перевірок виявлено наступні порушення допущені підприємцями:

- відсутність первинних документів щодо походження товарів;

- відсутність у чеках РРО кодів УКТ ЗЕД при реалізації підакцизної продукції;

- не проведення розрахунків через реєстратори розрахункових операцій;

- торгівля алкогольними напоями з заниженими цінами;

- продаж підакцизної продукції неповнолітнім;

- торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без ліцензії;

- порушення ведення зареєстрованих книг обліку розрахункових операцій.

Податківці акцентують увагу платників податків, що до запровадження фіскалізації бізнесу підприємців другої - четвертої груп спрощеної системи оподаткування залишилося всього півроку. Тобто, з 1 січня 2022 року зазначена категорія підприємців буде зобов’язана використовувати реєстратори розрахункових операцій у разі проведення готівкових розрахунків. До їх числа відноситься значна кількість підприємців Чернігівщини 2 та 3 груп, що здійснюють діяльність в сфері медичних послуг, роздрібної торгівлі лікарськими засобами та виробами медичного призначення, роздрібної торгівлі ювелірних виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. При цьому, слід зазначити, що підприємці котрі здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту вже давно повинні були встановити РРО.

Зі свого боку фахівці податкової служби завжди готові надавати вичерпні консультації підприємцям, як із законодавчих новацій застосування РРО, так із технічних питань щодо реєстрації касових апаратів. З цією метою у Головному управлінні ДПС у Чернігівській області періодично працюють телефони в режимі «гарячої лінії». З питань щодо реєстрації РРО можна телефонувати за номерами 652-995 та 652-984, а з питань контрольно-перевірочної роботи - 652-988 та 652-992. Головна мета податківців - надання кваліфікованої допомоги щодо упередження порушень при здійсненні господарської діяльності.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

            Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області