В управлінні електронних сервісів Головного управління ДПС у Чернігівській області пояснили, що відповідно до ст. 49.3 Податкового кодексу України податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше передбачено Податковим Кодексом, в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

Спосіб подання звітності засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису, є найбільш  зручним та комфортним для платників податків, він спрощує та прискорює обслуговування платників. 

З цією метою запроваджені  та функціонують електронні сервіси, завдяки чому значно скорочується час необхідний на оформлення та подання звітності до органів ДПС, підвищується оперативність надання та якість звітності, знижуються корупційні ризики, завдяки уникненню безпосереднього спілкування з працівниками контролюючих органів. Також, що дуже актуально в умовах карантину, зникає необхідність для платника безпосередньо  відвідувати приміщення ДПІ для того щоб подати звітність.     

Найпопулярнішим електронним сервісом є Електронний кабінет, за допомогою якого здійснюється взаємодія органів ДПС і платників у режимі реального часу та який на сьогодні забезпечує повний спектр послуг для платників податків, як юридичних так і фізичних осіб – підприємців та фізичних осіб – громадян.

Електронний кабінет - це інформаційно-телекомунікаційна система, створена для забезпечення реалізації платниками податків та державними органами своїх прав та обов’язків, визначених Податковим Кодексом України, в електронному вигляді. Офіційна сторінка електронного кабiнету https://cabinet.sfs.gov.ua

Цей зручний безкоштовний сервіс працює цілодобово в режимі реального часу за допомогою персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв з використанням електронно - цифрового підпису будь якого акредитованого центру сертифікації ключів (далі – АЦСК). Зокрема, отримати безкоштовно електронно-цифровий підпис можна в АЦСК  Інформаційно-довідкового департаменту ДПС України за адресою м. Чернігів вул. Кирпоноса, 28 та м. Прилуки вул Київська, 214.  Повний перелік усіх АЦСК можна отримати на сторінці Електронного кабінету при спробі зайти в особистий кабінет.

Фізичні особи (громадяни), суб’єкти спрощеної системи оподаткування, суб’єкти загальної системи оподаткування, платники податків на додану вартість, акцизного податку, платники рентної плати в Електронному кабінеті мають можливість створити та надіслати звітність в електронному вигляді, заяву для реєстрації платником окремого податку, надіслати запит та отримати витяг з реєстру або витяг з відповідної системи, до якої створюється запит.

У кабінеті платник може переглянути особисту інформацією - перш за все, це реєстраційні та ідентифікаційні дані, дані податкового обліку та реєстрів, дані щодо розрахунків з бюджетом. При цьому платники мають можливість переглянути всю подану звітність незалежно від способу подання.

Через Електронний кабінет надано можливість електронного листування з контролюючими органами.

У рамках кампаній  декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців фізичним особам через Електронний кабінет платника надано можливість отримати відомості про отримані доходи та утримані податки, а також підготувати, заповнити та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб в електронному вигляді.

Використання Електронного кабінету заощадить ваш час та позбавить необхідності відвідувати Центри обслуговування платників Державних податкових інспекцій, що скоротить кількість ваших візитів до контролюючих органів.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

            Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області