8 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі» від 10.09.2021 № 1750-ІХ (далі — Закон № 1750), який визначає, що таке «дискримінаційна реклама», «дискримінаційна реклама за ознакою статі» та посилює відповідальність за порушення законодавства про рекламу.

Відповідно до Закону № 1750 зазнала змін частина 3 статті 24-1 Закону про рекламу, яка унормовує відповідальність роботодавця за дискримінацію в оголошенні про вакансію. У разі порушення рекламодавець сплатить до держбюджету штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент вчинення порушення у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку. Так як з 1 грудня 2021 року мінімальна зарплата становить 6,5 тис. грн., розмір штрафу складає 65 тис. грн.

Заборона дискримінації у рекламі про вакансії в Україні діє ще з 1996 року. Однак лише відтепер за недотримання вимог порушників каратимуть фінансово. За законом, роботодавці не мають права:

  • вказувати вік кандидатів;
  • пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам;
  • заявляти про можливе працевлаштування представників лише певної раси чи кольору шкіри.
  •  вказувати бажане соціальне походження кандидата, його майновий стан, місце проживання тощо.

Крім того, під забороною вимоги щодо мовних, політичних, релігійних та інших переконань, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, освіти тощо. За недотримання цієї норми роботодавцям загрожує штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати.

Штрафи накладає Державна служба з питань праці. Причому сплатити штраф роботодавці мають упродовж 15 календарних днів, інакше його стягуватимуть через суд.