Фото без опису

1. Питне водопостачання населення повинно забезпечуватися тільки привізною та фасованою питною водою. Використання колодязної та водопровідної питної води повинно бути заборонено, навіть для господарських потреб, у зв’язку з інтенсивним хімічним та бактеріологічним її забрудненням.

2. Налагодити постачання населенню продуктів харчування гарантованої якості. Зокрема, забезпечити хлібом, продуктами харчування у вигляді сухих пайків, а також організувати гаряче харчування з використанням пересувних (польових) кухонь, які гарантують якість та безпеку приготовленої їжі. Бажано створити систему громадського харчування на місцях.

3. Організувати та здійснити заходи з дезінфекції та дератизації на потерпілих від повені територіях для профілактики інфекційних хвороб, розмноження та міграції мишовидних гризунів – переносників збудників природно-вогнищевих інфекційних хвороб.

4. Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів: гілля, будівельних конструкцій, сміття, тощо та перекопати городи присадибних ділянок на глибину 20-25 см;

індивідуальні вигрібні вбиральні (туалети), в разі переповнення водою, спорожнити за допомогою асенізаційних машин та продезінфікувати хлорним вапном, або іншими дезінфекційними засобами призначеними для цього;

колодязі звільнити від нанесеного бруду, спорожнити, почистити, та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорпатронів;

провести дератизацію в місцях можливого скупчення мишовидних гризунів; трупи загиблих тварин і птиці зібрати та захоронити на скотомогильниках під контролем фахівців територіальних органів Держпродспоживслужби.

В подальшому організувати проведення дослідження ґрунту на наявність у ньому токсичних сполук (отрутохімікати, важкі метали, нітрати тощо), яєць та личинок геогельмінтів, збудників інфекційних хвороб і провести заходи з рекультивації територій.