Фото без опису

Щодо заходів мобілізації

 

Указом Президента України від 24.02.2022 року №64/2022, у зв’язку з військовою агресією російської федерації, в Україні введено воєнний стан. Одночасно Указом Президента України від 24.02.2022 року №65/2022, в Україні оголошена і загальна мобілізація, які тривають і на даний час.

 

Відповідно до статті 65 Конституції України - захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України.

 

Мобілізації підлягають громадяни віком від 18 до 60 років, які здатні виконувати військовий обов’язок.

 

Відповідно до статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин.

 

Також цією статтею передбачено, що призов громадян на військову службу під час мобілізації здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади.

 

Законодавством не встановлено, де саме може бути вручена повістка.

 

Врученню повістки має передувати встановлення особи військовозобов’язаного. Тому, чоловікам призовного віку (від 18 до 60 років) при собі необхідно мати і пред’являти на вимогу представників правоохоронних органів, Збройних Сил України, органів місцевого самоврядування крім документу, що посвідчує особу ще і військово-обліковий документ.

 

Отримання повістки не означає автоматичний призов на військову службу.

 

Перед призовом уточнюються облікові дані, проходженням медичної комісії встановлюється стан здоров’я, а також наявність підстав для отримання відстрочки або звільнення від призову, встановлених статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

 

Внутрішньо-переміщені військовозобов’язані за законодавством, повинні стати на військовий облік. Водночас вони не мають права залишати поточне місце перебування на обліку без дозволу відповідного начальника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

 

Уповноважені особи та правоохоронні органи мають право виявляти та затримувати, в тому числі на блокпостах, ухилянтів та скеровувати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

 

За порушення законодавства може бути як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

 

За інформацією Чернігівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.