- Чи враховується при розрахунку субсидії допомога, яку малозабезпеченим українцям цьогоріч надавали міжнародні організації?

- При розрахунку субсидії допомога від міжнародних організацій до сукупного доходу сім’ї не враховується. Також відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.07.2020 №632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги» до середньомісячного сукупного доходу не включаються соціальні виплати, зокрема, допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам та компенсація витрат за тимчасове розміщення ВПО, які перемістилися у період дії воєнного стану.

- Чи враховується при розрахунку субсидії дохід членів сім’ї, які не проживають, але зареєстровані в будинку?

Якщо члени сім’ї, які зареєстровані, але фактично не проживають за вказаною в реєстраційних даних адресою, нададуть підтверджуючі документи про фактичне місце свого проживання, тоді дохід таких членів сім’ї при розрахунку субсидії не враховується.
          -  Якщо ж у складі домогосподарства кількість фактично проживаючих зареєстрованих членів домогосподарства є меншою, ніж кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), то соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на фактично проживаючих зареєстрованих за цією адресою членів домогосподарства. Рішення в таких випадках приймаються на підставі документів, що підтверджують «непроживання» особи за адресою домогосподарства, або актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства / фактичного місця проживання особи

- Чи можуть претендувати на субсидію громадяни, які мають у власності автомобіль?

- Так, можуть, але за певних умов: якщо особа зі складу домогосподарства, або член сім’ї особи з домогосподарства має один транспортний засіб (крім мопедів, причепа), з року випуску якого минуло більше ніж 5 років, або ж кілька автомобілів старших за 15-річний вік.
          Якщо ж конкретний член одного домогосподарства має у власності принаймні один транспортний засіб, з моменту випуску якого не пройшло п’яти років або два чи більше автомобілі віком до 15 років, то субсидія в такому випадку не призначається.

 За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області