До місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий поточного року надійшло майже 1,8 млрд грн від сплати податків і зборів, що на 40,3 відс. більше за факт надходжень двох місяців попереднього року (512 млн грн).

Найбільшу частку у загальній сумі (73,7 відс.) становить податок на доходи фізичних осіб, якого сплачено 1,3 млрд гривень. Порівняно з минулорічним фактом сума податку збільшилась на 521 млн гривень або на 65,8 відсотки. В умовах воєнного стану відбувся перерозподіл джерел доходів для перерахування податку – значно зросла сума і питома вага грошового забезпечення військовослужбовців.

Податку на майно (за земельні ділянки, нерухомість, транспорт) сплачено 154 млн грн (8,7 відс. доходів місцевих бюджетів), що майже на 14 відс. більше за відповідний період минулого року.

Єдиного податку на підприємницьку діяльність надійшло 223 млн грн (12,5 відсотків загальної суми надходжень до місцевих бюджетів), або на 10 відс. менше ніж за січень-лютий минулого року. Зменшення надходжень по цих податках зумовлене внесенням змін до законодавства щодо звільнення від їх сплати окремих категорій платників в умовах дії воєнного стану.

Решта податків і зборів у загальній сумі становить трохи більше 5 відс.: податку на прибуток сплачено 6 млн грн, рентної плати за користування природними ресурсами – 30 млн грн, акцизного податку від реалізації підакцизної продукції – 44 млн грн, екологічного податку – 6 млн гривень. 

Майже половину надходжень до місцевих бюджетів області від сплати податків забезпечено платниками, що відносяться до сфери оборони, державного управління, освіти та охорони здоров’я (46,4 відс. загальної суми або 826 млн грн). Також значні суми сплатили сільськогосподарські (16,4 відс. або 292 млн грн) та промислові підприємства (11,1 відс. або 198 млн грн). Від громадян надійшло 192 млн грн податків з підприємницької діяльності та плати за майно (10,8 відс. загальної суми).

Галузь торгівлі та громадського харчування поповнила бюджети на 96 млн грн (5,4 відс. доходів місцевих бюджетів), транспорту – на 58 млн грн (3,3 відс.), лісового господарства – 23 млн грн (1,3 відс.), будівництва – 12 млн грн (0,7 відс.). 

 

         Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області