До повномасштабної війни Україна була найбільшим у світі виробником та експортером соняшникової олії. Торік зменшився не лише експорт, а й посівні площі під соняшником та кількість виробників. У той час коли деякі підприємства зупинили свою діяльність, жителька Коропа Галина Мисник вирішила зайняти цю нішу. Реалізувати задумане їй допомогла програма «Власна справа» урядового проєкту «єРобота».

Щоб отримати мікрогрант на створення бізнесу підприємниця підготувала бізнес-план, подала його разом із заявою через портал «Дія», презентувала свою ідею комісії обласного центру зайнятості та отримала позитивне рішення Державного центру зайнятості, а потім - грантові гроші. Їх витратила на придбання обладнання для переробки олійних культур.

«У нас є родинний бізнес фермерське господарство «Золотий пармен», яке сертифіковане, як органічне. Спеціалізується на садівництві та вирощуванні зернових та олійних культур, - розповідає Галина Мисник. – Виробництво олії ми облаштуємо у власному приміщенні. Виготовлятимемо продукцію, насамперед, з власної сировини: насіння соняшнику, льону, рижію. Для переробки також закуповуватимемо насіння без посередників у невеликих фермерських господарствах, які мало або зовсім не використовують хімічні добрива, пестициди та гербіциди. Також плануємо надавати послуги по переробці різних олійних культур».

Зі збутом продукції проблем не виникне, - впевнена власниця. Олію та макуху реалізовуватиме у власному магазині та інших торгових мережах. Макуху можна використовувати у власному фермерському господарстві, продавати фермерам та приватникам, як добавку до кормів тваринам.

Однією з головних вимог для отримання мікрогранту є створення нових робочих місць. Підприємниця планує працевлаштувати двох робітників.

Отримати консультацію щодо мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу можна на нашому каналі онлайн-підтримки в Telegram https://t.me/pitrymkaDSZChernigiv

Чернігівський обласний центр зайнятості