З 01.01.2023 набув чинності Закон України від 23.09.1999 №1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” у редакції Закону України від 21.09.2022 № 2620-IX “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон), у зв’язку з чим набули чинності зміни щодо призначення страхових виплат за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Зміни стосуються:

1) терміну звернення застрахованої особи або члена її сім’ї за призначенням допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах та допомоги на поховання, який обмежено шістьма календарними місяцями.5 ст. 24 Закону)

2) кількості днів допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, що фінансуються за рахунок коштів роботодавця, яку збільшено до сімнадцяти днів (ч. 3 статті 36 Закону);

3) визначення розміру страхової виплати у встановлених випадках одноразової допомоги потерпілому (членам його сім’ї та особам, які перебували на утриманні померлого), який здійснюється виходячи з мінімальної заробітної плати . 2 та ч. 5 ст. 36 Закону);

4) мінімального розміру щомісячної страхової виплати у перерахунку на 100 відсотків втрати професійної працездатності, який збільшено до розміру мінімальної заробітної плати . 1 ст. 36 Закону).

Зазначені зміни застосовуються для призначення виплат по страхових випадках, за якими право на страхову виплату виникло починаючи з 01.01.2023.

Для страхових випадків, за якими право на страхову виплату виникло до 01.01.2023, при призначенні страхових виплат застосовуються норми Закону в редакції, що діяла до 01.01.2023.