У січні-квітні поточного року послугами державної служби зайнятості в області скористалися 10,5 тис. безробітних громадян, кожного 3-го з яких охоплено активними програмами сприяння зайнятості. Зокрема, 1,6 тис. осіб знайшли роботу, ще 1,4 тис. - залучено до громадських та суспільно корисних робіт. Крім того, близько сотні безробітних скеровано на професійне навчання, 131 особа для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці скористалася ваучером на навчання.

 

На жаль, через втрату значної кількості підприємств пропозицій від роботодавців суттєво поменшало, як і самих подавачів вакансій. Так, за 4 місяці поточного року служба зайнятості мала лише 2,2 тис. вакансій  - на 35% менше аналогічного показника 2022 року.

Станом на 1 травня в області налічувалось 5,0 тис. офіційних безробітних, яким служба зайнятості могла запропонувати 543 вакансії. Тобто, на кожне вільне робоче місце в області – черга з 9 осіб. Найбільш затребуваними у роботодавців були водії, підсобні робітники, швачки, продавці, кухарі, електромонтери, трактористи-машиністи, охоронники тощо.

 

Сприяти розвитку економіки мають на меті програми фінансової підтримки, які наразі  пропонує служба зайнятості роботодавцям. Зокрема, їм гарантовані компенсаційні виплати за працевлаштування окремих категорій безробітних, внутрішньо переміщених осіб, безробітних на нові робочі місця.

Також за програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота» можна отримати мікрогрант на започаткування або розвиток бізнесу розміром від 50 до 250 тис. грн в залежності від кількості створених робочих місць. У поточному році переможцями за цією програмою стали 47 мешканців Чернігівщини. Так, в області будуть розширені п’ять швейних виробництв, запрацює куряча екоферма, фермерське господарство, відкриються нові заклади торгівлі, громадського харчування, дозвілля, сфери побутових та медичних послуг, автосервісу тощо. Буде створено більше сотні робочих місць, на створення яких з держбюджету виділено майже 11 млн грн.

Наразі здійснюється прийом заяв щодо надання грантів для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя, які мають можливість отримати до 1 млн грн. Подати заяву на отримання мікрогранту по будь-якій програмі урядового проєкту «єРобота» можна прямо зараз через портал Дія https://is.gd/KT7RoW