Внутрішньо переміщеним особам пропонується низка безкоштовних сервісів та послуг, спрямованих на сприяння в працевлаштуванні на новому місці. Про це повідомила директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка під час зустрічі з представниками місцевої влади, роботодавцями,  освітянами Сновщини та переселенцями, які нині проживають на території цієї громади.

Щоб скористатися деякими послугами, шукачам роботи не обов’язково реєструватися в службі зайнятості. Це, зокрема - підбір роботи, профорієнтаційні послуги, отримання ваучера на навчання, надання грантів на створення або розвиток власної справи за урядовою програмою «єРобота». Зареєстрованим безробітним служба зайнятості пропонує безкоштовно здобути затребувану на ринку праці професією або підвищити кваліфікацію під гарантоване працевлаштування. Крім того, безробітні можуть долучитися до «Армії відновлення». За виконання суспільно корисних робіт у період воєнного стану їм виплачується заробітна плата не менше мінімальної, яка на сьогодні становить 6700 грн.

Всім, хто хоче знайти роботу самостійно, Лідія Падалка радить скористатися Єдиним порталом вакансій, офіційним сайтом Чернігівського обласного центру зайнятості або оформити підписку на вакансії через чат-боти у Telegram та Viber.

Водночас для роботодавців діють програми отримання компенсацій за працевлаштування переселенців. Протягом січня-квітня цього року компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування 31 внутрішньо переміщеної особи отримали 29 роботодавців Чернігівщини. Ця компенсація надається у розмірі 6700 грн за кожну працевлаштовану особу тривалістю не більше двох місяців з дня працевлаштування.

До речі, в січні-квітні поточного року послугами державної служби зайнятості в області скористалися 426 переселенців, що більш ніж втричі перевищує показник минулого року. Станом на 1 травня на обліку в службі зайнятості перебувало 190 зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб.

За допомогою в працевлаштуванні звертайтеся до будь-якого структурного підрозділу обласного центру зайнятості.

Консультації на нашому каналі онлайн-підтримки в Telegram https://t.me/pitrymkaDSZChernigiv

Чернігівський обласний центр зайнятості