У складний для України час, коли мужні українці зі зброєю в руках боронять нашу Батьківщину, небайдужі громадяни в тилу роблять свій посильний внесок: допомагають армії, піклуються про переселенців та постраждалих унаслідок військової агресії, тримають економічний фронт. До праці на перемогу, а саме: «Армії відновлення», долучилися й безробітні чернігівці. Зокрема жінки плетуть маскувальні сітки.

Організували ці роботи Чернігівська філія Чернігівського обласного центру зайнятості та громадська організація «Об’єднання добровольців «Бо можемо!». Відтак, працюють безробітні пліч-о-пліч з волонтерами. Щоправда, на відміну від останніх не безкоштовно: з ними укладається строковий трудовий договір, і з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття вони отримують заробітну плату. Її розмір не може бути нижчим, ніж мінімалка (6700 грн). 

Для безробітних цей досвід став по-справжньому новим. Та вони швидко навчилися і тепер все роблять злагоджено та завзято. Жінки кажуть, що коли в службі зайнятості їм запропонували взяти участь у суспільно корисних роботах, вони без вагань погодилися. Адже це можливість не лише допомагати нашим захисникам, а й заробити собі на життя, хоч і невеликі, але все ж таки гроші. Разом із безробітними жінками працює й один чоловік. Після перенесеної хвороби він за медичними показаннями не може працювати на важких роботах, а ця - йому під силу.

Плетіння маскувальної сітки − нескладне заняття, але кропітке. На виготовлення одного полотна йде від кількох годин до кількох днів − залежно від розміру та кількості учасників. Сітки в армії − витратний матеріал, який потрібен повсякчас. У сучасній війні, де використовується велика кілька безпілотників та інших засобів розвідки, маскувальні сітки без перебільшення рятують життя наших бійців на передовій, адже дають змогу приховати від ворога як техніку, так і місця розміщення особового складу. Оскільки вони зроблені із тканини, то швидко псуються та горять при обстрілах. Тому потреба у них велика і постійна.

 «У єдності – наша сила, - говорить представниця «Бо можемо!» Марина Тополь. – Добре, що нам вдалося об’єднати зусилля: у нас є робота, а в служби зайнятості – люди, які хочуть працювати. Матеріалами ми забезпечуємо. Маскувальна тканина коштує дорого, тому плетемо з того, що є. Тканини нам приносять люди. Головна вимога до матеріалу − натуральний склад, щоб миттю не спалахував і не плавився під час горіння. Колір залежить від сезону. Нині плетемо з тканин літніх відтінків: зелених, хакі. Фарбуємо в потрібний колір самі».

У ГО «Бо можемо!» запрошують усіх бажаючих приєднуватися і зазначають, що робота знайдеться для кожного.

З питань організації та проведення громадських робіт звертайтеся до будь-якого підрозділу Чернігівського обласного центру зайнятості (адреси та контакти тут https://is.gd/ZuCG1J) або на наш канал онлайн-підтримки в Telegram https://t.me/pitrymkaDSZChernigiv

 

 

 

Чернігівський обласний центр зайнятості