ЗАПИТУЄТЕ – ВІДПОВІДАЄМО

Оформлення субсидій: коли спливає термін подачі заяв?

У разі подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального/ неопалювального сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.

Якщо запізнитися з оформленням субсидії?

Якщо запізнитися з оформленням допомоги, субсидію призначать з місяця звернення, а не від початку сезону.

Якщо заява надійшла протягом двох місяців від початку неопалювального сезону, житлову субсидію призначать з початку такого сезону. В такому разі для її розрахунку враховується середньомісячний сукупний дохід за III і IV квартали 2022 календарного року. Якщо запізнитися з оформленням допомоги, субсидію призначать від місяця звернення, а не від початку сезону.

Слід мати на увазі, що якщо до складу домогосподарства входить особа, яка має право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, субсидія призначається з місяця, що настає за місяцем, в якому нараховано пільги, але не раніше місяця подання заяви.

Коли призначається субсидія?

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального/неопалювального сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня;

  • на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня;

Кому обов’язково треба подавати заяву на отримання субсидії?

• -хто не отримував субсидію в опалювальному сезоні;

• -якщо у складі домогосподарства є внутрішньо переміщенні особи;

• -у разі оренди приміщень та сплати ЖКП;

• -якщо в приміщенні проживає менше людей, ніж зареєстровано;

• -у разі звернення за призначенням субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного опалення.

ВАЖЛИВО

• Виключно на підставі звернення громадянина на неопалювальний сезон надається також житлова субсидія, якщо в опалювальний сезон розмір плати за житлово-комунальні послуги, внеску/платежу на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування не перевищував обсягу обов’язкового відсотка платежу. Тобто призначена субсидія - 0,00 грн.

• Житлові субсидії та пільги на неопалювальний сезон з травня перепризначаються для переважної більшості одержувачів, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді, автоматично, на підставі наявної у Пенсійному фонді України інформації, за умови, що не змінилися дані про їхній майновий стан чи склад родини. Якщо ж такі зміни відбулися, отримувачі субсидії повинні надавати про них інформацію до органу Фонду протягом 30 днів.

 

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області