Запитуєте – відповідаємо

 

- Отримую пенсію по втраті годувальника на неповнолітню дитину. Чи буде продовжуватися виплата пенсії дитині, якщо її всиновить вітчим?

Пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні (стаття 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”). 

Дітям пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника. Неповнолітні діти, які мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника, зберігають це право і в разі їх усиновлення.

 

  • Працюю вчителем, чи можу я оформити лікарняний для догляду за хворою мамою?

Так, застраховані особи можуть оформити допомогу по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворим повнолітнім членом сім’ї (старше 14 років). Така допомога надається з першого дня непрацездатності, але не більш як на три календарні дні. 

У виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби члена сім’ї та побутових обставин, термін лікарняного може бути продовжено не більш як на сім календарних днів (стаття 15 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”).

 

- Коли пенсіонер зможе отримати частину пенсії, що надійшла на його ім’я як благодійна пожертва?

Благодійний персоналізований внесок, або благодійна пожертва, здійснена на користь конкретного пенсіонера, включається у виплатні документи не пізніше одного місяця з дня надходження коштів.

Пенсіонерові, зазначеному в платіжній інструкції, спрямовується 70 відсотків благодійної пожертви. 

Фінансування коштів здійснюється відповідно до дат виплати пенсії (пункт 6 Постанови правління Пенсійного фонду України від 15 лютого 2023 року № 8-1 “Про затвердження Порядку сплати благодійної пожертви та виплати її частини пенсіонерові”(зі змінами)).

 

За інформацією

Головного управління Пенсійного фонду України

в Чернігівській області