З приходом весни, повертається активність кліщів, які можуть переносити інфекційні захворювання. Одне з них - хвороба Лайма. Вісім випадків якого було зареєстровано в 2023 р серед жителів Козелеччини ( в м. Остер, сел. Козелець, с. Любеченинів, с. Булахів), а в 2022 році - 13 випадків (в м. Остер, сел. Козелець, с. Хрещате, с. Ничогівка, с. Гладке, с. Одинці, с. Пушкарі, с. Берлози).

Тому питання актуальне та на часі!

Виявивши кліща на тілі можна звернутися до хірурга в найближчий травмпункт або дістати його самостійно. Чим довше кліщ знаходиться в присмоктаному стані, тим більша ймовірність зараження!

Видаленого кліща можна помістити в чисту ємність, бажано зі шматочком вологої ватки, і звернутися до лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України», де фахівці проведуть дослідження кліща за допомогою темнопольної мікроскопії. Результат буде готовий протягом 60 хвилин.

Якщо результат негативний то людина не захворіє.

Якщо - позитивний, терміново зверніться до лікаря! Тому що не своєчасно отримана

медична допомога приводить до розвитку хвороби Лайма яка прогресує і має декілька стадій:

* рання перша стадія через 1–30 днів (у середньому — через 7) після укусу кліща. Найчастіше у паховій чи підколінній ділянці виникає так звана ізольована мігруюча еритема. У третині випадків вона не розвивається.

На місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. Згодом зона гіперемії розширюється, а центр — блідне. У деяких випадках еритема, що зазвичай безболісна і не свербить, може бути суцільним червоним тлом.

* Друга стадія виникає через 3–10 тижнів після укусу кліща і є результатом гематогенного розповсюдження збудника. На цій стадії з’являються:

- шкірні доброякісні лімфоцитоми, множинні мігруючі еритеми;

- запаморочення, краніальні невропатії, зокрема параліч Белла, менінгізм та менінгіт;

- кістково-м’язові артралгії та міальгії;

- серцево-судинні блокади.

Клінічні прояви можуть зникати самостійно.

* Третя, або хронічна, хвороба Лайма виникає через місяці або й роки після зараження. У цьому випадку з’являються неврологічні та ревматологічні прояви з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит).

Щеплення від Лайм-бореліозу не існує.

Щоб запобігти присмоктуванню кліщів, фахівці радять:

* застосовувати репеленти і захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі;

* ретельно оглядати одяг, шкіру під час і після відвідування лісу, парку.

Бережіть себе та будьте здорові!

 

Завідувач  Козелецького відділення

ЧМРВ ДУ «Чернігівський ОЦ КПХ МОЗ»                                    Володимир ПОТЕБНЯ