Пропозиція від Остерського краєзнавчого музею щодо  перейменування вулиць  в м.Остер

Назва вулиць які підлягають перейменуванню

Стара назва вулиці

Українізовані назви

Видатні люди остерщини

8го Березня

-------

І.Франка

Сім`ї Кожичів

Білоножко

Заливна

Княжа

В.Д.Нефеліна

Бондаренка

Шидловська

 

Сім`ї Шрамчеків

Ватутіна

Низова

Українського Відродження

Колінька А. І

Винокурова

Виповзівська

Козацька

Н.Околітенко

Воробйова

Ковальська

 

Тимофія Носача

Гагаріна

Татарівська

Пилипа Орлика

Музейна

Гвардійська

--------

 

Філона Кміти

Гнідаша

--------

Гайдамацька

Константиновича М.О.

Зайцева

Дручанська

Петра Сагайдачного

Ксенії Десницької

Збанацького

Різницька

Січович стрільців

Зуммера  В.М.

Малиновського

------

Героїв Крут

А.Свидницького

Мічуріна

-----

тероборони

Корнієвського

Революції

------

Революції гідності

 

Рибалко

-------

Володимира Великого

В.А.Євдокименка

Петрова

Бондарівська

Остапа Вишні

Івана Сочивця

1 го Травня

Воскресенська

Г.Сковороди

Віталія Зимовця, Казначейська

Циби Ю.І.

----

Павла Тичини

Братів Цилюриків

Штепи

Острожська

Івана Мазепи

Бориса Липницького

Пров.Посадського

-----

Івана Сірка

Кузьми Веремієнка

               Біографії відомих людей нашого міста

--Нефелін В.Д.-народився в 1907 році в с.Сваром`є Остерського повіту, письменник. Педагог. Перекладач з 1920 року вчителював у м. Остер. Справжнє призвище Нагорський.

--Євдокименко В.А. – народився в 1925 році в с.Горбове Чернігівської обл. З 1958 року жив в м. Остер, художник  ілюстратор, ілюстрував дитячі книжки.

--Барбарич А.І. - народився в 1903році в м. Остер, український ботанік, дендролог, доктор біологічних наук.

--Колінько А.І.- народився в 1894 році в м.Остер, лікар офтальмолог, доктор медичних наук, працював у м. Москва.

--Зуммер В.М.- народився в 1885 році в м. Тальне Київської обл. Професор історії мистецтв, репресований, працював в Остерському краєзнавчому музеї з 1952-1956 рік, старшим науковим співробітником. Також відкрив музей в м. Харків- музей історії мистецтв.

--Ксенія Десницька- народилась у 1894 році у м. Остер, стала відомою в усьому світі акторкою німого кіно. Після революції змушена була емігрувати до Німеччини.

--Сім`я Кожичів- Іван Платонович-1889р, Володимир Платонович-1869р, (брати) та їх сестра Марія Платонівна-1894р, народились у м. Остер, проживали по вул.. 8-го Березня. Брати стали відомими та заслуженими  театральними діячами , сестра працювала старшим науковим співробітником інституту геології АН УРСР в м. Київ.

--С.З. Копелєв- народився в 1917 році в м. Остер, доктор технічних наук. Будував двигуни для літаків.

--Сім`ї Шрамченко-Євген Шрамченко 1872 року, проживає в м.Остер  та працює повітовим лікарем, його сини Михайло Євгенович- мировий суддя, Сергій Євгенович-колезький регістратор Остерського повіту. Маєток Шрамченків був відібраний радянською владою та переданий під військову базу відпочинку.

--Філон  Семенович Кміта - народився в 1930 році, видатний полководець, Великого князівства Литовського, в 1562 році Остерський урядник, який на чолі з 200 Остерськими козаками та 400 міськими жителями розбили 2000 військо московитів.

-- Тимофій  Іванович Носач- перший та єдиний полковник Остерського полку (1648-1650 р) генеральний обозний війська Запоріжського при Богдану Хмельницькому та Івану Виговському.

--Митрофан Олександрович Константинович- народився в 1841 році,археолог, учасник ІІІ Археологічного з`їзду. Завдяки його науковій публікації в пресі була законсервована та збережена архітектурна  пам`ятка  ХІ ст. «Юр`єва Божниця».Проживав в с.Старогородці.

Анатолій Патрикійович Свидницький - народився в 1834році в  с. Маньківка, український письменник, громадський діяч та фольклорист. Працював акцизним чиновником в Острі та Козельці. Написав автобіографічний роман «Люборацькі» та безліч інших творів. Був членом таємного студентського товариства, яке виступало проти царського свавілля.

--Сочивець іван Йосипович- народився в 1917 році в с. Лебедівка, Козелецького району. Український гуморист-сатирик, Член Спілки письменників України. Як письменник –гуморист видав 28 книжок.

--Олександр Самійлович Корнієвський- народився в 1889 році в с. Данилівка, Чернігівської губернії.  Відомий Український бандурист, який виготовляв музичні інструменти, що знаходяться в музеях різних країн світу.

--Наталя Іванівна Околітенко - народилась в 1939 року в м. Київ. Українська письменниця, журналістка та науковиця. Яка все своє дитинство провела в м. Остер, так як тут проживала її бабуся Марія Глухенька. Написала багато публікацій про наше місто у пресі.

-- Віталій Андрійович Зимовець- український кінооператор, заслужений діяч мистецтв України.

Народився в 1939 році в м. Остер, працював на Київській кіностудії ім. Довженка.

--Борис Липницький- народився в м. Остер в 1887році. Французький фотограф українсько-єврейського походження. Фотограф, який  робив портретні та жанрові фотографії видатних діячів мистецтва.

-- Веремієнко Кузьма Микитович- народився в с. Любечанинів в 1921 році. Доктор біологічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України.

--Брати Цилюрики -Павло,Петро та Ілля- народилися в м. Остер в сім`ї купців. На їх кошти була збудована в 1845 році Воскресенська кам`яна церква.Походять із старовинного козацького роду.