Фото без опису

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ТУРИСТИЧНОГО МАРШРУТУ

                      «ОСТЕРЩИНА – ПЕРЛИНА ПОЛІССЯ»

Вступ

Туризм сьогодні вважається одним із перспективних напрямків соціально-економічного розвитку країни, регіонів, міст. Адже туристичне господарство генерує 11 % валового продукту в світі, а туристична індустрія – 4,2 %.

Туристичне господарство поступово розвивається, хоча не характеризується стабільним зростанням.
     В нашій країні існують всі передумови для розвитку туризму: історичні, географічні, природні, економічні, соціально-демографічні.  Але є декілька причин , які сповільнюють розвиток туризму в Україні та гальмують розвиток туристичної індустрії.
     Насамперед, у засобах масової інформації населення активно проводиться реклама міжнародного туризму і майже відсутня реклама внутрішнього туризму, за виключенням загальновідомих зон туризму та рекреації (Криму і Карпат).
     По-друге, відсутні кошти на реконструкцію пам’яток історії та архітектурного мистецтва, а залучення інвестицій гальмується через неврегульовану нормативно-законодавчу базу країни.

По-третє, в Україні не розвинений сектор туристичної індустрії. У жодному місті України не роздаються безкоштовні буклети-путівники історико-культурних пам’яток міста. Крім того, не у всіх містах наявні такі путівники, що обумовлено вузьким тлумаченням туризму та малою обізнаністю про різноманіття туристичних послуг.

Туризм дозволяє розвиватися таким сферам , як транспорт, готельне господарство, ресторанний бізнес. Це дозволяє внести якомога більше доходів до місцевого бюджету . Розвиток туризму дуже важливий тому, що дозволяє розвиватися економіці громаді.

На сьогодні , за наявності достатньої кількості туристично привабливих об’єктів як історичного , так і природного характеру Остерщина  все ще не зайняла своє місце на туристичній мапі України. Саме від управління туристичним потенціалом залежитеме визнання туризму як однієї з вагомих галузей економіки на рівні міста та громади .

Історична довідка

 

Місто Остер , одне з найдавніших поселень Чернігівщини, має славне та яскраве минуле  .м.Остер   Чернігівської області, центр Остерської міської територіальної громади, розташоване на лівому березі річки Десни при впадінні в неї річки Остер.

Архітектурне будівництво в місті Остер сягає часів Київської Русі.

Його історія не у всьому схожа на долі інших старовинних міст регіону.

«...Того же лета (1098) заложи Володимер Мономах город на Въстри... церковь же при нем святого Михаила каменна, а верхея древом нарублен», – сповіщає Іпатіївський літопис.

Місто, засноване великим князем київським Володимиром Мономахом для захисту Київської Русі від половців, було першим стражем на північних підступах до Києва, надійно служило великому князю. В 1136 р. Остерський городець переходить у власність Юрія Долгорукого – сина Володимира Мономаха. Мономахів храм, оновлений та прикрашений чудовими фресками, тепер носить назву Юр'євої божниці. 

У 1141 р. Всеволод Ольгович грабує Остерський городець. І так протягом багатьох десятиліть Остер стає яблуком розбрату у князівських чварах, що вирішувались вогнем і мечем.

У 1152 р. Ізяслав Київський із союзниками вщент знищили Остерський городець – «Юр'єво гніздо». Згорів і дерев'яний верх знаменитої божниці.

У 1240 р. Остер спустошили монголо-татарські орди хана Батия. Вони знищили майже все населення, спалили всі будівлі. Чорна та німа пустка залишилась на місці князівського городка.

Після татарського погрому місто відроджується з руїн і попелищ, потроху переміщаючись ближче до Десни.

У другій половині ХІV ст. Остер – центр Остерського староства Великого князівства Литовського, після Люблінської унії 1569 року Остер під владою шляхетської Польщі.

У 1622 році польський король надає Остру Магдебурзьке право, яке було підтверджене в 1662 році  Російською державою, до складу якої Остер увійшов у 1654 році.

При військовому устрої, який встановлюється на Україні після визволення її від Польщі, Остер – сотенне містечко Переяславського, пізніш – Київського полку. З 1797 р. – заштатне місто Малоросійської губернії, з 1802 р. – Чернігівської губернії. З 1923 року – райцентр Ніжинського округу, з грудня 1924 – Чернігівського округу. У 1932-62 рр. – центр Остерського району Чернігівської області. З 1962 по 2017 рр. – місто Козелецького району Чернігівської області. З 2017 р. – центр Остерської територіальної громади.

З Остром пов'язане ім'я гетьмана війська Низового Запорозького Острянина, керівника селянсько-козацького повстання проти польсько-шляхетського гніту в 1638 році.

Остер – батьківщина відомих вчених, письменників, художників, громадських діячів.В історію світової науки назавжди вписані імена В.О.Беца (1834-1894), засновника сучасного вчення про архітектоніку кори головного мозку, професора Київського університету та М.В. Птухи (1884-1961), видатного демографа, економіста, талановитого дослідника в галузі вітчизняної статистики.

Широко знані в наукових колах А.І.Колінько (1894-1979), професор-офтальмолог; О.Ю.Зеленко (1894-1950), професор-гідробіолог; професор С.З.Копелєв (1913-1991), відомий спеціаліст у галузі проектування, дослідження і розрахунків турбін авіаційних двигунів; професор А.І.Барбарич (1907-1979), відомий український ботанік.

В Острі поховані професори Київського університету Л.С.Білогриць-Котляревський (1855-1908), видатний криміналіст і професор О.І.Ставровський (1810-1882), відомий історик.

Особливе місце в історії  займає М.М.Александрович (1837-1881). Голова Остерської земської управи в 1869-1881 рр., предводитель дворянства Остерського повіту, він увійшов в історію науки і культури, як відомий український письменник, фольклорист, автор історичної монографії «Остерський уезд» (1881 р.)

Довічно пам'ятатимуть остряни генерал-лейтенанта В.К.Солонину (1851-1914), нащадка козацького старшинського роду, який подарував місту Остру свою садибу в довічне володіння. В його будинку розташований Остерський краєзнавчий музей.

Православні остряни не забудуть ім'я купця П.П.Цилюрика (1825-1861), який на власні кошти збудував у 1845 році Воскресенську церкву в Острі.

Величезний вклад в історію міста вніс відомий вчений А.Г.Розанов (1883-1950), організатор і перший директор Остерського краєзнавчого музею.

В 1922 р. він заснував метеостанцію, що діє і нині, організував товариство краєзнавства, з числа якого вийшло багато відомих вчених. Сім'я Розанових була культурним осередком міста. Тут у довоєнні часи часто бував відомий музикант Д.Є.Балацький, видатний український поет, перекладач і громадський діяч М.Т.Рильський.

В Острі довгий час жив і працював відомий вчений-східознавець В.М.Зуммер (1885-1970), професор історії мистецтв, у 1952-56 рр. – науковий працівник краєзнавчого музею.

Відомим дослідником історії краю був О.В.Бузун (1905-1972), директор Остерського краєзнавчого музею, автор праці «Історія Остерщини».

Історія Остра включає цілий ряд імен діячів літератури. В Острі останні роки свого життя провів відомий український письменник В.Д.Нефелін (1907-1968). Тут народився український письменник А.І.Коваль (1921-1974). З Остром пов'язане ім'я М.К.Сеспеля (1899-1922) – відомого чуваського поетаТакож тут жив і похований український поет – Микола Холодний (1939-2006).

Чимало уславлених діячів культури розпочинали свій шлях в Острі. В історії театру широко відоме ім'я Кожичів. І.П.Кожич (Чужой) (1889-1945), відомий актор, режисер, народився і похований в Острі.

В.П.Кожич (1896-1955), відомий актор, режисер, двічі лауреат Державної премії СРСР.

Остер завжди приваблював людей творчих, особливо художників. В Острі працювали уславлені митці, серед яких Т.Яблонська, О.Єрмолін, П.Слета, О.Олійник, М.Олійник.

В Острі довгі роки жив і працював самобутній художник П.П.Бурий. В Острі жив і працював художник-графік В.А.Євдокименко (1925-2005), член спілки художників України.

Свого часу на околицях міста знімали кінофільми «Квіти польові» (в зйомках якого брав участь відомий всьому світові гурт «Тріо Мареничів», « Де — 042», «Дачна поїздка сержанта цибулі», «Мерседес тікає від переслідування» та інші. Під час роботи над кінофільмом «П’ять вечорів» в будинку відпочинку перебувала знімальна група на чолі з всесвітньо відомим режисером Микитою Михалковим та актрисою Людмилою Гурченко.

12-14 серпня 2011 року було проведено перший «Остер мото фест», у якому взяли участь байкери України, Росії та Білорусі. Подія такого масштабу викликала неабиякий інтерес у місцевого населення та мешканців навколишніх населених пунктів.

19-20 травня 2012 року було проведено перший «OsterFireFest». Виступали «Повелителі вогню» з КиєваХаркова та музичні колективи з Остра, КиєваЧернігова, Козельця , Прилук.

Мисливець А.П.,директор Остерського краєзнавчого музею

 

Орієнтовний туристичний маршрут «Остерщина –      перлина Полісся»

 

Ви проведете незабутній час в старовинному невеликому місті Остер, який знаходиться між двома мальовничими річками Остер і Десна, вдихнете місцеве свіже повітря і побуваєте в найкрасивіших куточках цього міста та за його межами.До орієнтовного туристичного маршруту «Остерщина – перлина Полісся» входять такі туристичні  локації:

Краєзнавчий музей м. Остер

Значним осередком культури Остра є краєзнавчий музей, заснований у жовтні 1908 року рішенням Остерської земської управи. Під керівництвом А.Г.Розанова члени товариства збирали пам'ятки фольклору і етнографії, вивчали природу краю, здійснили обстеження рівня письменності мешканців Остерщини.З травня 1919 року і по нинішній час музей знаходиться в будинку генерал-лейтенанта В.К.Солонини (1851 — 1914), який він подарував місту Остру в довічне володіння. Споруджений будинок у 1898 році. У ньому до наших днів збереглися чудові кахляні груби та камін.

До Великої Вітчизняної війни 1941 — 1945 рр. в музеї налічувалось кілька тисяч унікальних експонатів. Під час окупації району німецько-фашистськими загарбниками в 1941 — 1943 рр. музейні цінності були пограбовані.

Більшість колекцій музею зібрані в повоєнний час. Численні речові і письмові пам'ятки всебічно висвітлюють історію краю.Нині в музеї 19203 експонати основного фонду.Площа музейної території 720 м², на якій розташовані три будівлі. Площа будівель музею — 460 м², із них для експозиції — 237 м², під фондосховище — 44 м².

В останні роки в музеї оформлена нова експозиція, яка розповідає про історію та природу нашого краю. У музеї  8 експозиційних залів, розташованих на першому та другому поверхах, є також виставкова зала. Незмінно увагу відвідувачів привертають: археологічні колекції, зброя і кольчуга ХІІ ст., козацькі люльки і порохівниця ХVІІ ст., унікальний різьблений сволок 1704 року, ікона «Різдво Богородиці» ХVІІ ст., китайський та саксонський фарфор ХVІІІ ст., грошові знаки УНР, документи та фото 1932 — 33 рр., реліквії Великої Вітчизняної війни 1941-45рр., чудові екземпляри зразків флори і фауни району.

Музей постійно проводить пошукову та наукову роботу, спрямовану на постійне удосконалення експозицій, глибоке вивчення історії рідного краю. За рахунок спонсорських коштів музей видав буклет «Остерський краєзнавчий музей», книгу О.В.Бузуна «Історія Остерщини», збірник наукових праць і публікацій з нагоди 100-річного ювілею музею.

Музей відкритий для відвідувачів з 8.00 до 17.00, вихідніпонеділок, вівторок. Санітарний день — остання п'ятниця кожного місяця. Вартість вхідних квитків для дорослих20 гривень, для дітей і пільгових категорій населення — 5 гривень, екскурсія – 40 гривень.

 

Адреса музею: 17044,Чернігівська область, м. Остер, вул. Гагаріна, 30, тел. (04646) 3-11-92, моб. 0683884936.

Фото без опису

 

Воскресенська церква

 

В центрі  міста , біля парку, розташована Старовинна пам’ятка архітектури – Воскресенська церква, яка й досі приймає парафіян. Звістка про закладення дерев’яної Воскресенської церкви датується 1790 роком. Кам’яний храм був побудований в кішці ХVIII ст. у 1845 році на кошти сім’ї остерських купців-меценатів Петра та Іллі Цилюриків. На знак подяки за це було споруджено два вівтарі – Петра і Павла та Іллі. Церква має виражені барокові риси та виконана в популярній тоді традиції хрестоподібних храмів з однією банею, що належить до стилю пізнього класицизму з характерними витягнутої форми залом і прибудованою дзвіницею та виступаючими перед фасадом відкритими галереями, утвореними з колон , що підтримують перекриття. Великий півсферичний купол лежить на високому барабані . Окрасою храму є чотириколонні портики з південного і північного боку будівлі. Іконостас був влаштований купцями в 1857 році . Деякі ікони цього іконостаса знавці мистецтва вважають дуже цінними зразками сакрального українського живопису. До нього належить і славнозвісна ікона Святої Варвари (автор Василь Левченко та його дружина Анастасія). Також у церкві розташовані кілька десятків ікон , які є яскравими зразками іконописного мистецтва , наприклад ,лики святителя Миколая й архангела Михаїла.

У 1878 році через пожежу храм перебудовано та зведено високу триярусну дзвіницю з годинником, спроектовану в 1878 році інженером-конструктором Олександром Михайловим. Храм працював до 1925 року. За радянських часів ця церква була єдиною в окрузі , не закритою й не перетвореною на комору . З неї були зняті хрести і купол та розміщено вишку під радіостанцію. Під час окупації міста гітлерівцями у 1943 році , остряни повернули на місце хрести і купол.

Воскресенський храм відчинений щодня з 09.00 до 11.00. Богослужіння проводяться щосуботи о 17.00 та щонеділі з 08.00 до 11.30.

Протоієрей – Думчєв Олег Володимирович.

Контактний телефон – 097-375-79-67.
Фото без опису

 

 

Остерський міський будинок культури

 

Біля Воскресенської церкви розташований Остерський міський будинок культури.

В ХIХ столітті  в будівлі  Остерського міського будинку культури знаходилась синагога і лише  на початку ХХ століття  будівля була реконструйована під міський будинок культури.

Остерський міський будинок культури це заклад, який впродовж багатьох  років впевнено тримає позицію лідера в культурному житті міста та громади. Концерти, виставки, мистецькі зустрічі, підготовка та проведення масових народних гулянь (ярмарки, масляної, Івана Купала, свято Холі та ін.) – тут життя пульсує, адже настрій і свято – це ОМБК!                                                                                                                                                          Остерський міський будинок культури запрошує гостей та жителів громади:                                                                                                                                                1. Відвідати фото-виставки: «Погляд в минуле», «ВЕЛИКИЙ маленький СВІТ».

2. Скористатися фото зонами, де ви можете сфотографуватись в українських старовинних та українських стилізованих костюмах.                                                                                                 3. Запрошує прийняти участь в майстер-класі з художнього розпису по дереву (зрізів, ключниць, іграшок, оздоблення Великодніх писанок).

Графік роботи ОМБК : понеділок –п’ятниця : 11.00-19.00

Субота, неділя :вихідні.

Директор Остерського МБК - Донська Людмила Володимирівна

Контактний телефон - +380938013126
Фото без опису

 

Михайлівська церква (Юрієва Божниця)

 

На в’їзді в м. Остер з півдня на високому пагорбі знаходиться ще одна пам’ятка давньоруського зодчества ХІ ст. – Юрієва Божниця (Михайлівська церква). Храм був побудований як церква княжого замку «Містечка на Вострі» за указом Володимира Мономаха у 1098 році, а в ХІІ столітті за бажанням Юрія Довгорукого його прикрасили фресками подібними до фресок Софії Київської. Остерська Михайлівська церква в ході історії неодноразово піддавалась руйнуванням. Спочатку, в 1152 році вона постраждала від рук князя Ізяслава Мстиславовича , який спалив місто. Була відновлена сином Юрія Долгорукого Всеволодом Юрійовичем в 1195 році. Наступного разу Юрієва Божниця була зруйнована під час набігу татаро-монголів в 1240 році. Служба в церкві не проводилася аж до 17 століття. У 1695 році церкву знов відновили і навіть влаштували додатковий вівтар в ім'я Святої Трійці на хорах. У 1753 році під час грози в храм ударила блискавка, внаслідок чого згорів дерев'яний верх, до того ж кладка почала руйнуватися в результаті зрушення пагорба до річки. Наприкінці XVIII—на початку XIX ст. більша частина об'єму будівлі була розібрана в зв'язку з аварійним станом, збереглася лише вівтарна частина (апсида і частина південно-східної стіни).

Реставраційні роботи були проведені лише в 1907 році.за проектом архітектора П.П.Покришкіна . В 1924 і 1950 роках було проведено роботи по консервації. У 1977-80 ініціювали консервацію останків і реставрацію фрескового розпису XII ст., залишки якого збереглися в інтер'єрі апсиди. (художник В.І.Бабюк) Копія фрески «Евхаристія» зберігається в Софійському заповіднику.

Михайлівська церква – єдина пам’ятка монументальної архітектури Переяслівського князівства , яка дійшла до наших днів (хоч і фрагментарно).

Археологічними дослідженнями з’ясовано , що це був невеликий храм шириною 10,5 м , довжиною разом із півколом апсиди 16м. Значний інтерес являє стінопис інтер’єра апсиди , яка належить школі київського монументального живопису ХІІ ст. На ній збереглися фрески ,які вважаються сучасними побудові церкви .Роспис дуже ушкоджений , але його загально іконографічну схему можна визначити : у конусі – постать Богородиці-Оранти, обабіч неї – 2 архангели, у середньому регістрі – «Євхаристія»,  у нижньому регістрі – 4 постаті святителів. Збереглись також залишки орнаментів.

Юрієва Божниця знаходиться з південного в’їзду в м. Остер.

Директор Остерського краєзнавчого музею

Мисливець Андрій Петрович контактний телефон : +380995549037

+380683884936

 Фото без опису

Парк природи «Беремицьке»

 

Не пропустіть нагоди побувати в парку природи «Беремицьке», який розташований в 9 км від м. Остер між селами Поліське та Беремицьке. Його площа - близько 500 га.

Метою парку є відновлення територій, виснажених діяльністю людини та створення високопродуктивних природних екосистем, шляхом природного випасу тарпаноподібних коней, туроподібної худоби та зубрів, поетапна реінтродукція яких лежить в основі проектів парку. Багатьох представників фауни притаманних території регіону вже можна зустріти на заповідній території парку.

На території парку відтворюється первозданна природа, яка була в цих краях у V-X сторіччях (до утворення Київської Русі). Втілюючи ідею ревайлдингу (відновлення природи, притаманної тій чи іншій місцевості), працівники парку засаджують і заселяють територію тими видами рослин, тварин, птахів, комах, які утворять замкнений біологічний цикл прадавнього чернігівського Полісся.

На заповідній території Парку природи Беремицьке облаштовані:

 -туристичні маршрути  для проведення оглядових та тематичних екскурсій;

-музей «Диких котів»

-організація екскурсій до стайні,кінних прогулянок та катання на кареті;

-проведення уроків з верхової їзди на конях;

-майстер-класи по догляду за кіньми,іпотерапія;

-сплави по Десні;

-сучасний кемпінг для туристів,що займаються активними видами спорту;

-екостежки;

Адреса: Чернігівська обл., Козелецький р-н, с. Беремицьке, вул. 30 років Перемоги, 1

Телефон: +38 (044) 333-39-90

+38 (097) 582-66-33

+38 (095) 582-66-33

Е-мейл: info@beremytske.com.ua

Сайт: www.beremytske.com.ua

www.bbco.com.ua

www.facebook.com/beremytske

www.instagram.com/beremytske

Години роботи:

Високий сезон – 01.05-14.10:

Заповідна територія 10:00-20:00

Конюшня 10:00-16:30

Каси та адміністрація 10:00-17:00

Низький сезон – 15.10-30.04

Заповідна територія 09:00-17:00Конюшня 10:00-16:30       

 Каси та адміністрація 09:00-17:00
Фото без опису

Екоферма «Копиця Сіна»

 

Вас гостинно запрошує до себе Зелена ферма «Копиця сіна», яка знаходиться в 10 км від м. Остер.

Зелена Ферма «Копиця Сіна»- справжня ягідна ферма з зоопарком: корівки, стадо вівць та баранчиків, кізочки та козел Тайсон, кролики, олені, кінь Сеня, єнот Люцифер, поні, павліни, курочки, качки, сім’я котиків та спанієлі Кука та Юка запрошують сім’ї, компанії друзів до відпочинку.

Поля ягід: полуниця, лохина, ожина, смородина.

Дегустація фермерської продукції.

Екскурсія фермою від господарів.

Ферма знаходиться в екологічно чистому селі Пархимів.

На фермі Ви можете:

ібрати додому та поїсти екологічно чистих ягід: полуниця, лохина, смородина, ожина;

-отримати карту ферми та погуляти по гарній території, відвідати усіх тварин та назбирати яєць власноруч;

 -подоїти кізочку ;

-відвідати дегустацію фермерських продуктів та придбати фермерську молочну продукції, качку, курочку, баранину, яйця;

-замовити фермерських страви;

 

Орієнтовно початок роботи ферми для відвідувачів почнеться з 1 травня. Уся актуальна інформація публікується на нашій сторінці в Instagram @zelena_ferma та facebook Копиця Сіна.

Формати відвідування ферми:

  • Вільне відвідування ферми з 10:00 до 17:00. На вході придбати квиток, отримати карту ферми і вільно необмежено гуляти фермою.

  • Записатись на екскурсію фермою від господарів. Запис на нашій сторінці в Instagram @zelena_ferma та facebook Копиця Сіна. На сторінці ближче до початку сезону будуть опубліковані усі деталі та форма запису на екскурсії.

Для туристів передбачено усі зручності: місця відпочинку, можливість перекусити, туалети.

Фото без опису

Майстер - клас Олени Московченко

 

Бажаєте  зробити свою подорож по Остерщині цікавою і незвичною?  Замовте участь в майстер класі по випічці караваїв та пряників в м. Остер у майстрині Олени Московченко!

Майстер класце відмінний спосіб провести час, адже це цікаво, корисно, повчально! І брати участь в ньому можуть як діти, так і їхні батьки. Після проведення майстер класу всі учасники зможуть придбати випічку за доступними цінами. Ви привезете з екскурсії незвичайний сувенірсмачний хліб, створений власноруч!

Олена Московченко : контактний телефон  +380935790853 за домовленністю.

Фото без опису

Заклади громадського харчування

 

В місті Остер працює декілька закладів громадського харчування.

Ви можете замовити сніданки ,обіди. Вас гостинно приймуть в закладах харчування та смачно нагодують.

1. Харчевня «Три пескаря» (+380990332954)

2. Ресторан «Дубки»(0932145380)

3. Кафе «Sun City»(0938012950)
Фото без опису   
Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису