29 серпня відбулися перші громадські слухання щодо проєктів розробки Стратегії розвитку Остерської територіальної громади на 2024–2027 рр. Плану заходів із її реалізації на зазначений період, а також – звіту зі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) відповідних документів державного планування.

За пропозицією міського голови, Леонід Мисливець, який відкрив зібрання, його учасники вшанували хвилиною мовчання пам`ять захисників, полеглих за Україну.

Проєкт Стратегії та ПЗР, напрацьовані робочою групою громади, представив залучений експерт із питань місцевого та регіонального розвитку Володимир Бойко. Він розповів про специфіку стратегічного планування, що здійснюється від мети – тобто чого громада прагне досягнути, якою вона хоче стати. Й презентував основні розділи документу, докладно розповів про стратегічне бачення, «дерево цілей». Останнє часом називають матрицею, адже тут в концентрованому вигляді тут представлені пріоритети громади з деталізацію в стратегічних та оперативних цілях, завданнях.

Також експерт презентував План заходів із реалізації стратегії, який за обсягом навіть перевищує головний документ. Що й не дивно – саме в ПЗР міститься конкретика – а це 55 проєктів, які громада має намір реалізувати до 2027 р. включно.

Спікер наголосив – розробники намагалися поєднати в документі місцеві інтереси з регіональними та державними. Також дуже важливим є те, що паралельно розгортається процес планування просторового розвитку громади, адже стратегічне планування відповідає на питання що, а просторове – де. Третій вид планування, фінансове, відповідає на питання коли. І вони мають поєднуватися. Учасники слухань високо оцінили якість документів, відзначивши його збалансованість, амбітність, водночас – реалістичність. Вони зазначили – стратегія є основою для сталого та гармонійного розвитку громади, врахування інтереси всіх її мешканців.

Наступним стало представлення звіту про стратегічну екологічну оцінку. СЕО як таке – це процедура визначення, опису, та оцінювання наслідків виконання документів державного планування (в тому числі – стратегії) на довкілля. Звіт СЕО – важлива її складова. Спікер пояснив основані нормативні вимоги, кроки, які необхідно зробити та коротко представив зміст документу, закликавши учасників зібрання заходити на сайт міської ради, Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки та вносити свої пропозиції. Під час обміну думками учасники слухань зауважили, що в звіті СЕО зібрана та проаналізована цікава, навіть подекуди унікальна інформація про довкілля громади, яка може бути використана не лише за своїм прямим призначенням, а для розробки проєктів та програм, а також – у закладах освіти.

Другі громадські слухання заплановані на 10 вересня 2024 р.

Зазначимо, що Звіт про стратегічну екологічну оцінку Стратегії розвитку Остерської міської територіальної громади до 2027 року на Плану заходів на 2024–2027 роки з реалізації Стратегії розвитку Остерської міської територіальної громади до 2027 року розроблено спільними зусиллями створеної в громаді робочої групи та проєкту RELEVE «Підтримка Чернігівської області у децентралізації та реконструкції». Реалізація проєкту стала можливою завдяки Eкспертиз Франс (Expertise France),Expertise France in Ukraine щирій підтримці Франції та її народу.