Щодо стихійної торгівлі
Торгівля поза межами приміщення магазинів або агропродовольчого ринку вважається роздрібною торгівлею через дрібнороздрібну торговельну мережу як одна із форм позамагазинного продажу товарів відповідно наказу Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 08.07.1996 року №369 «Про затвердження Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі» та постанови Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 №833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів».
Роздрібна торгівля через дрібнороздрібну торговельну мережу є однією із форм позамагазинного продажу товарів, при якій приміщення не мають торговельного залу для споживачів.
Продаж товарів здійснюється через:
- пункти некапітальної забудови - кіоски, ларі, ларки, палатки, павільйони для сезонного продажу товарів, торгівельні автомати;
- засоби пересувної мережі - автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо. Стаціонарні пункти дрібнороздрібної торговельної мережі, як правило, повинні бути типовими, відповідати вимогам нормативно-правових актів щодо санітарії, охорони праці, техніки безпеки, відповідати естетичним вимогам, архітектурно вписуватись у навколишнє середовище. Пункт дрібнороздрібної торговельної мережі повинен бути забезпечений відповідним інвентарем та обладнанням, а у разі здійснення продажу продовольчих товарів, що швидко псуються - холодильним устаткуванням. Продаж продовольчих товарів, готових до вживання, а також тих, що швидко псуються, інших продовольчих товарів (у тому числі овочів і фруктів) за межами торговельного приміщення (виїзна, виносна торгівля) здійснюється із розміщенням тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності відповідно до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" ( 3038-17 ) за умови дотримання встановлених для таких товарів температурного режиму зберігання і санітарних норм. { Абзац перший пункту 30 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 136 ( 136-2017-п ) від 10.03.2017.
Усі харчові продукти, які перебувають в обігу на агропродовольчому ринку, повинні відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Даний наказ зобов’язує операторів агропродовольчих ринків:
- отримати експлуатаційний дозвіл або зареєструвати потужності агропродовольчого ринку відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
- розробляти, вводити в дію та застосувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи небезпечних факторів та контролю у критичних точках.