Фото без опису

У багатьох регіонах України карантинні заходи посилилися. Щоб продовжувати звичне життя, потрібен сертифікат або свідоцтво про вакцинацію від COVID-19.  Адже користуватися транспортом, відвідувати кафе й ресторани, кіно і ТРЦ можна лише повністю вакцинованим громадянам. Але не всі знають, як отримати ці документи швидко і без зайвих перешкод. Розповідаємо, як це зробити. 

Різниця між свідоцтвом і сертифікатами про вакцинацію

Документи на підтвердження вакцинації можуть отримати всі, хто щепився проти COVID-19. Вони містять особисту інформацію пацієнта, а також дані про вакцину і дату щеплення. 

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію і профілактику – це паперовий документ, який засвідчує повну вакцинацію проти коронавірусу. Документ заповнюється українською та англійською мовами. У ньому обов’язково зазначається серія та номер закордонного паспорта пацієнта, а також термін дії свідоцтва. 

Свідоцтво про вакцинацію можна отримати лише в паперовому вигляді. Його видає лікар, який проводив щеплення, або сімейний лікар. У разі щеплення дводозною вакциною його можна отримати одразу після другої дози, а однодозною (наприклад, Johnson & Johnson) – на 14-й день після вакцинації. Свідоцтво треба підписати у лікаря та засвідчити печаткою медичного закладу. Документ чинний 365 днів. 

На відміну від свідоцтва, COVID-сертифікат – це електронний документ. Він також підтверджує вакцинацію від коронавірусу, і для його отримання не потрібно йти до лікаря. COVID-сертифікат генерується в урядовому додатку або на сайті «Дія». Його можна отримати, як після першої дози (жовтий сертифікат), так і після другої (зелений сертифікат). Жовтий сертифікат чинний 120 днів, а зелений – 365.   

Також є можливість отримати електронний сертифікат на підтвердження одужання від коронавірусу чи негативного результату ПЛР-тесту. 

Як отримати COVID-сертифікат у застосунку «Дія»?

COVID-сертифікат у мобільному застосунку «Дія» доступний лише для тих громадян, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Щоб отримати документ, необхідно найперше завантажити додаток «Дія» на свій телефон. Його можна знайти у  Google Play (для андроїдів) або App Store (для користувачів iPhone).

Далі слід відкрити «Дію» і зареєструватися там. Для цього необхідно виконати всі  вказівки програми, зокрема підтвердити особу. Найпростіше це зробити за допомогою функції Bank-ID. Але для цього потрібно користуватися онлайн-сервісами одного з українських банків. Наприклад, «Приват24» чи «Ощад 24/7». Просто мати картку певного банку недостатньо. Підтвердивши особу за допомогою Bank-ID, можна увійти у додаток.

Відтак слід вибрати вкладку «Послуги», а потім «COVID-сертифікати». Далі необхідно дати згоду на доступ до медичних даних. Після цього у «Дії» з’явиться внутрішній (жовтий або зелений) і зовнішній (лише після двох доз вакцини) COVID-сертифікати.  

Внутрішні COVID-сертифікати містять інформацію українською мовою, а зовнішній – англійською. Зовнішній сертифікат можна використовувати для подорожей за кордон, наприклад у країни ЄС.

Раніше додаток просив верифікувати особу також через «Дію.Підпис», і багато хто не міг пройти цей етап. Тепер такої перешкоди немає.

Як отримати COVID-сертифікат на сайті «Дія»?

Щоб отримати COVID-сертифікат на порталі «Дія», не потрібні біометричні документи. Достатньо мати електронний цифровий підпис (ЕЦП) або бути користувачем онлайн-банкінгу. 

Спочатку потрібно зайти на сайт https://diia.gov.ua і натиснути у правому верхньому кутку «Зареєструватися». Потім обрати спосіб реєстрації: за допомогою ЕЦП чи Bank-ID. Для авторизації через онлайн-систему банку слід спочатку вибрати функцію «Авторизуватися з ID.gov.ua», а далі – «Bank ID НБУ». Далі необхідно увійти у систему відповідного банку.

Після реєстрації слід перейти у розділ «Послуги» й обрати «COVID-сертифікат». Тут також потрібно перевірити персональні дані та підтвердити згоду на їхню передачу. Після цього на електронну пошту надійде сповіщення про згенерований сертифікат. Завантажити сертифікат можна на порталі у вкладці «Замовлені послуги». Якщо потрібно, файл можна роздрукувати. 

Ті, хто оформив свідоцтво або сертифікат лише на пів року, може подовжити документи ще на півріччя. Щоб зробити це в застосунку «Дія», необхідно видалити старий COVID-сертифікат протягом місяця до завершення терміну його придатності, а потім згенерувати новий. Щоб подовжити міжнародне свідоцтво, потрібно звернутися до сімейного лікаря. 

Нагадуємо, що отримати щеплення проти коронавірусу можна у центрах масової вакцинації або кабінетах щеплень. Детальну інформацію можна дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua/list чи за номером безкоштовної гарячої лінії 0 800 60 20 19.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуЗа інформацією пресслужби Міністерства охорони здоров’я України