Дайджест 21.07.2023

  1. Кабінет Міністрів зменшив максимальний розмір компенсації за пошкоджене майно.

Довідка: 21 квітня 2023 року Кабінет Міністрів прийняв Постанову №381, якою затвердив Порядок надання компенсації за окремі категорії житла, пошкодженого внаслідок воєнних дій. Порядок встановлює максимальний розмір компенсації за одне пошкоджене житло у розмірі 500 000 гривень.

Подальші зміни: 12 травня 2023 року Кабінет Міністрів затвердив Постанову №487, зменшивши максимальний розмір компенсації за пошкоджене майно з 500 000 до 200 000 гривень.

  1. 15 липня 2023 року набрала чинності постанова Кабміну № 709 від 11 липня 2023 р. https://cutt.ly/fwocPPmM, якою було змінено підходи до призначення і виплати допомоги на проживання ВПО.

  1. Так, допомога на проживання ВПО стала строковою виплатою:

  • ВПО, які вже отримують допомогу станом на 1 серпня 2023 р., продовжать отримувати її ще 6 місяців (окрім випадків, коли з 1 вересня за результатами верифікації буде встановлено, що вони не мають права на допомогу);

  • Особам, які вперше звертаються за допомогою на проживання ВПО з 1 серпня 2023 р., допомога призначатиметься також на 6 місяців.

У свою чергу, соціально вразливі категорії матимуть право на повторне продовження виплати допомоги ще на 6 місяців (максимально - 12 місяців), при цьому допомога буде продовжена автоматично.

Тобто, після спливу 6 місяців виплати будуть продовжені тільки окремим категоріям ВПО ще на 6 місяців (тобто максимально рік), а саме:

- середньомісячний сукупний дохід на 1-го отримувача допомоги протягом кварталу, що передує місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги, не перевищує 4 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року, в якому приймається рішення про призначення допомоги на другий шестимісячний період (у 2023 р. - це 8372 грн);

- у складі сім’ї є особи працездатного віку, які доглядають за дітьми до досягнення ними шестирічного віку (включно); громадяни, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років і доглядають за ними; особи з інвалідністю; громадяни, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або дітьми з інвалідністю віком до 18 років, або особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку; а також фізичні особи, які надають соціальні послуги та отримують компенсацію за надання соціальних послуг, студенти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, які не мають реєстрації місця проживання в гуртожитках;

- у складі сім’ї є непрацююча працездатна особа, яка протягом перших шести місяців, за які отримувала допомогу, сприяла своїй економічній самостійності (працевлаштувалася/зареєструвалася у центрі зайнятості як безробітна, зареєструвалася як фізична особа — підприємець/або отримала допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант на створення або розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання) та середньомісячний дохід якої протягом періоду, за який враховуються доходи, не перевищує трьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року, в якому приймається рішення про надання допомоги на другий шестимісячний період;

- уповноважена особа/отримувач, які втратили працездатність, в тому числі досягли пенсійного віку, визначеного частиною першою статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, та отримують пенсію, розмір якої не перевищує трьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року, в якому призначається допомога;

  • неповнолітнім та малолітнім дітям, які прибули без супроводу законного представника.

  1. Розмір допомоги не змінився та становить:

  • для осіб з інвалідністю та дітей - 3000 грн.;

  • для інших осіб - 2000 грн.

  1. Разом із тим, змінився порядок виплат:

- допомога вперше призначатиметься і виплачуватиметься не ВПО особисто, а на сімʼю та виплачується щомісяця одному з членів сім’ї - уповноваженій особі. Як визначатиметься склад сімʼї?

На дату звернення і до складу сім’ї включатимуться:

- чоловік, дружина, діти, прийомні діти, діти, які виховуються батьками-вихователями в дитячих будинках сімейного типу, усиновлені діти, діти, над якими встановлено опіку або піклування;

- діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти до досягнення 23 р. і не мають власних сімей;

- діти з інвалідністю після досягнення ними 18 р. до визнання їх особами з інвалідністю з дитинства І та ІІ групи;

- повнолітні діти, що не перебувають в шлюбі;

- не перебувають в шлюбі визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи, які проживають разом з батьками;

- непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів;

- особа, яка проживає разом з одинокою особою з інвалідністю I групи та доглядає за нею;

- жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі, але проживають однією сім’єю і мають спільних дітей;

- особи, які встановили у судовому порядку факт проживання однією сім’єю.

Сім’єю може вважатися одинока особа, а також неповнолітня дитина, якщо така особа не входить до складу сім’ї;

  • ті ВПО, які вже отримують допомогу, продовжать отримувати її персонально.

  1. Діти, народжені у ВПО, тепер прямо визначені як отримувачі допомоги. При цьому, таким дітям допомога має бути нарахована і виплачена з дати звернення.

  2. Ті, хто отримував допомогу на проживання ВПО станом на 1 серпня будуть її отримувати за виключенням:

  • перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів підряд (є винятки із правила, зокрема, документально підтверджене відрядження, лікування тощо);

  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі;

  • були засуджені за вчинення кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України або оголошені у розшук;

  • повернулися до покинутого місця проживання, тобто додому;

  1. При призначенні допомоги буде враховуватися майновий стан заявника, а з 1 вересня 2023 р. щодо тих, хто отримував допомогу на проживання ВПО, буде проведена так звана верифікація - перевірка відповідності “майновим” критеріям призначення допомоги (тобто буде перевірено чи має право людина отримувати допомогу).

Верифікація проводитиметься Мінфіном шляхом перевірки інформації про особу в державних електронних інформаційних ресурсах. У свою чергу Мінфін передаватиме результати Мінсоцполітики для подальшої обробки.

З 1 вересня буде припинена виплата ВПО, які:

- придбали транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше 5 р. (крім мопеда або причепа);

Із правила передбачена ціла низка винятків https://cutt.ly/VwovUgk6. Як приклад можна навести придбання авто особами з інвалідність І або ІІ групи, багатодітними сімʼями - їм виплати НЕ припинять.

- придбали на суму, що перевищує 100 000 грн:

  • земельну ділянку;

  • квартиру (будинок);

  • ін. нерухоме майно;

  • цінні папери;

  • ін. фінансові інструменти;

  • віртуальні активи;

  • ін. товари довгострокового вжитку;

  • іноземну валюту;

  • банківські метали;

  • одноразово оплатили будь-які роботи чи послуги на таку суму.

  • мають на депозитному банківському рахунку кошти або облігації внутрішньої державної позики, строк погашення яких настав або визначений моментом пред’явлення вимоги, у загальній сумі, що перевищує 100 000 грн;

  • мають у власності придатне для проживання житло площею не менше 13,65 м. кв. на 1 члена сімʼї на території, не включеній до Переліку (https://cutt.ly/cwoc3zhy) або якщо бойові (можливі) дії припинені, територію деокуповано;

  • перебували та після переміщення перебувають на повному державному утриманні (наприклад, у дитячому будинку, школі-інтернаті).

  1. Відтепер, якщо під час отримання допомоги на проживання ВПО особою з інвалідністю настав строк повторного огляду МСЕК, така допомога продовжує надаватися протягом 3-х місяців з дня закінчення строку дії довідки МСЕК. Для продовження виплат після закінчення “пільгового” 3-х місячного строку варто перепройти МСЕК.

ВИНЯТОК! Особи, які проживають на території, зазначеній у переліку територій, на яких МСЕК тимчасово не виконують свої повноваження, продовжують отримувати допомогу в розмірі, встановленому для осіб з інвалідністю незалежно від строку закінчення дії довідки МСЕК.

  1. Щодо строків виплат допомоги, то відтепер допомога призначається органом соціального захисту населення протягом 15 робочих днів з дати надходження заяви, замість 10 днів, як це було раніше. У свою чергу допомога виплачуватиметься у два 2 етапи протягом місяця - до 14 та 27 числа.

 

  1. 1 липня в Україні завершилася дія карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією COVID-19. Відповідне рішення затверджено постановою Кабміну № 651 від 27.06.2023 р. (https://cutt.ly/Jwi3BrMx)

Які зміни тягне за собою скасування карантину:

  1. Відновлюються строки для вклеювання фотографій у паспорт громадянина України зразка 1994 року (у вигляді паспорта-книжечки) по досягненню особою 25- чи 45-річного віку.

Тобто, якщо особі виповнилося 25 чи 45 років у період з 13.03.2020 по 24.01.2022, їй необхідно вклеїти фото у паспорт до 1 серпня 2023 року. Якщо фотокартку не буде вклеєно за цей період, то паспорт підлягатиме обміну на ID-картку.

  1. З 1 вересня Ощадбанк поновлює проведення фізичної ідентифікації пенсіонерів та одержувачів соціальної (адресної) допомоги з числа ВПО.

Нагадуємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №637 від 05.11.2014 р. пенсіонерам – внутрішньо переміщеним особам, які мають електронне пенсійне посвідчення (ЕПП), та одержувачам соціальної допомоги – внутрішньо переміщеним особам необхідно проходити фізичну ідентифікацію.

При цьому, до фізичної ідентифікації прирівнюється авторизація в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою електронного підпису “Дія.Підпис”.

16.07.2023 р. ОНОВЛЕНО

- МінРе повідомили, що до кінця січня 2024 р. фізична ідентифікація отримувачів пенсії не буде здійснюватися,

- а фізична ідентифікація отримувачів соціальної допомоги - не буде здійснюватися взагалі.

3) Працівники більше не можуть взяти або продовжити відпустку без збереження заробітної плати на період карантину, що надавалася за бажанням працівника на ч. 3 ст. 26 Закону України «Про відпустки».

Разом із тим, на період дії воєнного стану залишається пільгова можливість взяти таку відпустку на строк більше 15 календарних днів на рік.

4)Скасовуються доплати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, що були запроваджені постановою Кабміну № 246 від 23.03.2020 р.

5) Для платників податків завершення карантину має наслідком скасування деяких податкових пільг, що були введені на час його дії, зокрема:

- Скасовується звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та/або операцій з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для запобігання COVID-19, згідно з Переліком товарів (http://surl.li/izuwy)

- Припиняється дія норми, якою встановлювалося право громадських об’єднань, благодійних організацій не включати зазначені вище операції, а також операції з надання благодійної допомоги, при обрахунку загальної суми 1 млн грн, необхідної для обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

Разом з цим, на період дії воєнного стану для громадських об’єднань, благодійних організацій також передбачено право не включати операції з надання благодійної допомоги при визначені такої загальної суми для обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

  • В частині акцизного податку скасовується тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів, який був запроваджений на період дії карантину.

Крім того, у зв’язку із введенням карантину діяла заборона на нарахування пені та застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства (за винятком окремих випадків), які були вчинені з 01 березня 2020 року та протягом всього періоду дії карантину. Зараз така заборона знята, але водночас діють “воєнні” норми щодо особливостей справляння податків і зборів.

6) Вакцинація залишається рекомендованою, проте наявність COVID-сертифікатів на території України вже не є обовʼязковою.

Варто зауважити, що плануючи закордонні поїздки все ж необхідно попередньо уточнювати вимоги країни, до якої прямуєте.

Для цього зручно користуватись інтерактивною картою МЗС України https://tripadvisor.mfa.gov.ua/

 

  1. В умовах сьогодення питання допомоги дітям, постраждалим внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, потребує окремої уваги. Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, існує ще з 2017 р. і був затверджений постановою Кабміну № 268 від 05.04.2017 р., однак лише нещодавно було розширено коло дітей, які можуть отримати відповідний статус.

Хто має право на отримання статусу?

  1. дитина;

  2. особа, яка на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії Російської Федерації не досягла 18 років,

і які в результаті таких обставин:

  • отримали поранення, контузію, каліцтво;

  • зазнали фізичного, сексуального насильства;

  • були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

  • залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

  • незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;

  • зазнали психологічного насильства.

У чому полягають зміни?

До 03 червня 2023 р. коло постраждалих діток обмежувалося територіями Донецької та Луганської областей, наразі - формулювання загальне - особи, постраждалі від збройної агресії РФ.

Який порядок звернення за отриманням статусу “дитини війни”?

Можна звернутися із заявою до служби у справах дітей:

  • за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання/перебування дитини як внутрішньо переміщеної особи;

  • за місцем звернення, якщо місце проживання/перебування дитини не задеклароване/ не зареєстроване або задеклароване/зареєстроване на території, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованій РФ;

  • за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади та/або органами місцевого самоврядування.

Які документи слід подати?

  • Заява про надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів;

  • Згода на обробку персональних даних;

  • Засвідчені копії документів:

  • свідоцтва про народження дитини або іншого документа, що посвідчує особу дитини;

  • документа, що посвідчує особу заявника;

  • документа, що підтверджує повноваження представника дитини або родинні стосунки між дитиною та заявником;

  • довідка про взяття дитини на облік як ВПО (у разі наявності);

  • паспорта громадянина України, виготовленого у формі книжечки (у разі наявності);

  • паспорта громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон у формі е-паспорта або е-паспорта для виїзду за кордон (у разі наявності);

  • витягу з реєстру територіальної громади (у разі наявності).

Також до заяви додаються документи, які підтверджують обставини, необхідні для отримання статусу “дитини війни” (медичні документи, матеріали кримінальних проваджень, висновки експертиз, документи, що підтверджують загибель особи внаслідок війни тощо).

Як підтвердити проживання дитини на відповідній території за відсутності “прописки”?

Доказами можуть слугувати:

  • відомості, які містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;

  • документи про право власності батьків або дитини на рухоме чи нерухоме майно;

  • свідоцтво про базову загальну середню освіту,

  • атестат про повну загальну середню освіту;

  • документ про професійно-технічну освіту;

  • табель успішності;

  • учнівський квиток;

  • медичні документи;

  • свідоцтво про народження дитини.

Хто може звернутися із заявою?

  • батьки;

  • інші законні представники;

  • близькі родичі (баба, дід, прабаба, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат або сестра);

  • вітчим, мачуха;

  • представник органу опіки та піклування;

  • дитина, якій виповнилося 14 років.

Рішення про надання / відмову в наданні статусу приймає орган опіки та піклування протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви за результатами розгляду комісії з питань захисту прав дитини документів, що подавалися.

Рішення про відмову може бути оскаржено в суді.

 

  1. Після трагедії на Каховській ГЕС мешканці районів підтоплень потребують додаткової підтримки, тому Кабміном було прийнято Постанову № 626 від 19 червня 2023 р., якою передбачається порядок надання матеріальної грошової допомоги.

Хто може розраховувати на допомогу?

  • Особи, які на момент підриву греблі Каховської ГЕС проживали / були зареєстровані / задекларовані в населених пунктах, що розташовані в районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей.

  • Особи, які після 06 червня 2023 р. перемістилися з тимчасово окупованих територій Миколаївської та Херсонської областей, що розташовані в районах підтоплень.

Виняток! НЕ можуть претендувати на допомогу особи, які станом на 5 червня 2023 р. були зареєстровані як отримувачі допомоги на проживання ВПО у населених пунктах, які не зазнали підтоплення.

Як отримати допомогу?

Можна звернутися:

  • особисто до органу соціального захисту населення із пакетом документів за місцем фактичного проживання, або

  • ”централізовано” через начальника сільської, міської військової адміністрації, або уповноважену ним особу, старосту, які передадуть Ваш пакет документів до органу соціального захисту.

Можливості подати заяву онлайн наразі НЕ передбачено.

Необхідні документи:

  • заява (https://cutt.ly/twunT8VR)

  • документ, що посвідчує особу, або єДокумент;

  • РНОКПП (крім осіб, які в офіційному порядку відмовилися від його прийняття);

  • свідоцтво про народження дитини, у тому числі е-свідоцтво.

Інформація про неповнолітню дитину включається до заяви одного з батьків, який належить до постраждалого населення.

У разі втрати особою документів можуть бути пред’явлені їх копії (сканкопії/фотокопії), або використовуються відомості з Єдиного державного демографічного реєстру та інших державних інформаційних ресурсів.

Рішення про надання/ненадання допомоги уповноважений орган приймає протягом 10 робочих днів з дня подання заяви.

Як бути, якщо людина маломобільна і не може самостійно дістатися до уповноваженого органу?

Херсонська обласна державна адміністрація надала розʼяснення, що такі особи можуть подати пакет документів через представників органів місцевої влади або довірену особу, а також отримати кошти з доставкою додому (https://cutt.ly/uwunNCVW)

Як підтвердити факт проживання у районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей “без реєстрації”?

Районними державними (військовими) адміністраціями Миколаївської та Херсонської областей буде утворюватися комісія, яка на підставі поданих доказів оцінюватиме достовірність поданої інформації та підтверджуватиме факт проживання/непроживання постраждалої особи на відповідній території:

  • військовий квиток з відомостями щодо проходження військової служби;

  • трудова книжка із записами про трудову діяльність;

  • документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно;

  • документ про освіту (свідоцтво про базову загальну середню освіту, атестат про повну загальну середню освіту, документ про професійно-технічну освіту, документ про вищу освіту (науковий ступінь), довідка з місця навчання);

  • рішення районної держадміністрації, виконавчого органу міської чи районної у місті (у разі утворення) ради про влаштування дитини до дитячого закладу, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, встановлення опіки чи піклування;

  • документи закладів охорони здоров’я;

  • договір найму (оренди) житла та ін.

Які терміни подачі заяви на допомогу?

31 серпня 2023 року (включно).

Який розмір допомоги?

Одноразово 5000 гривень на одну постраждалу особу.

При цьому розмір допомоги не включається до оподатковуваного доходу та не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів державної допомоги.

Як можна буде отримати гроші? Чи можна буде їх зняти?

  • Через АТ “Укрпошта” з доставкою додому / безпосередньо на пошті / на стоянках пересувних відділень / у готівковій формі через платіжні термінали тощо, або

  • Через установи уповноважених банків на його номер банківського рахунка (за стандартом IBAN) з можливістю зняття готівки через встановлені платіжні термінали.

На яку ще допомогу можуть розраховувати постраждалі?

МінРе інформує про можливість отримати 6600 грн від Міжнародної організації з міграції ООН. Деталі https://cutt.ly/jwumT2OH

 

  1. Після введення воєнного стану було призупинено допомогу на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї, більш відому як «Рука допомоги».

У лютому 2023 року Міністерство соціальної політики перезапустило цю програму, а тому актуальними стали питання, хто має на неї право та як її отримати?

Хто має право на фінансову допомогу та який її розмір?

  • Розраховувати на допомогу може непрацююча працездатна особа з числа членів малозабезпеченої сім’ї у разі її реєстрації як безробітної.

  • У 2023 році максимальний розмір допомоги становить 100 500 грн., які можна витрати на оплату витрат на закупівлю обладнання та матеріалів, необхідних для ведення бізнесу.

Малозабезпечена сім’я - сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

Як отримати таку допомогу?

Для отримання фінансової допомоги потрібно подати до центру зайнятості, в якому особа зареєстрована як безробітна:

  • заяву про надання фінансової допомоги (https://cutt.ly/G4xyiYH)

  • повний витяг про несудимість (про те, як отримати такий витяг, не виходячи з дому, ми розповідали за посиланням https://cutt.ly/E4xyxcS);

  • бізнес-план: особа розробляє бізнес-план самостійно або у процесі професійного навчання, яке організовують для них центри зайнятості, в яких особа зареєстрована як безробітна;

  • витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Рішення про надання допомоги приймає спеціальна Комісія, утворена центром зайнятості.

У майбутньому очікується можливість подання документів через Портал Дія. Поки така послуга недоступна.

Що робити, якщо Комісія прийняла рішення про надання фінансової допомоги?

  1. Протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення створити юридичну особу чи зареєструватися ФОПом.

  2. Укласти угоду з центром зайнятості та міжрегіональним/регіональним центром зайнятості за формою (https://cutt.ly/s4xutvG)

  3. Укласти договір із постачальником (продавцем) обладнання та матеріалів.

Такий договір обов’язково повинен містити положення щодо сплати штрафних санкцій постачальником (продавцем) за порушення ним строків постачання.

  1. Подати цей договір разом із рахунком-фактурою до центру зайнятості.

  2. Центр зайнятості передасть отримані документи до міжрегіонального/регіонального центру зайнятості, який здійснить оплату.

Чи потрібно повертати фінансову допомогу?

За загальним правилом отриману допомогу потрібно повернути однією сумою протягом 30 календарних днів після закінчення 3 років з дати її отримання (допускається дострокове повернення).

Однак від розміру отриманої допомоги потрібно відняти сплачені протягом 3 років чи на дату дострокового повернення:

  • податки, збори (обов’язкові платежі),

  • ЄСВ.

Тому, наприклад, якщо особа за 3 роки сплатила податків та ЄСВ на суму 92 000 грн, а допомогу отримала в розмірі 95 000 грн, то виплатити потрібно буде лише 3 000 грн.

Крім того, допомога не повертається, якщо у перший рік з дати отримання фінансової допомоги працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше ніж 2 непрацюючих працездатних осіб із числа членів малозабезпечених сімей строком не менше ніж на 2 роки.

Відтак, у разі успішного ведення бізнесу виконати умови для неповернення фінансової допомоги буде не складно.

 

За інформацією БО "БФ "Стабілізейшн Суппорт Сервісез"