Іноземні доходи, отримані протягом 2020 року, необхідно задекларувати

           Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України (далі- ПКУ), п. 162.1.1 ст. 162 якого встановлено, що платником податку є, зокрема, фізична особа — резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

           Порядок оподаткування іноземних доходів передбачено п. 170.11 ст. 170 ПКУ, пп. 170.11.1 якого визначено, що у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку — отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків.

         Доходи у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, - оподатковуються за ставкою 9 відсотків.

           Також іноземні доходи є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 відсотків.

           Під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів (п. 164.4 ст. 164 ПКУ).

          У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

         У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13 ПКУ, такий платник зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену ПКУ та іншими законами.

          Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України (п. 13.5 ст. 13 ПКУ).

         Слід зазначити, що сума податку з іноземного доходу платника податку - резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

         Також нормами ПКУ не передбачено зменшення податкового зобов’язання з військового збору на суму податків, сплачених за кордоном.

             Враховуючи зазначене вище, звертаємо увагу, що грошові перекази, отримані громадянами України на поточні чи карткові рахунки з джерелом походження за межами України, є іноземними доходами і підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

          Нагадуємо, граничний строк подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік для громадян, які відповідно до розділу IV Кодексу зобов’язані подати податкову декларацію –30.04.2021 року включно. Податкові зобов’язання, визначені такими фізичними особами у деклараціях, мають бути сплачені до 01 серпня 2021 року.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Пресслужба Головного управління ДПС у Чернігівській області